Je kunt tekst op je scherm selecteren om ze hardop te laten voorlezen

Zet patiëntervaring in!

 In Laatste nieuws

Zet patiëntervaring in!

Manifest tegen schijnparticipatie
harteraad-video-20230509

Een hart- en vaatpatiënt ziet zijn/haar arts gemiddeld 2 keer per jaar 10 minuten. Alle overige 8765 uren is hij/zij zelf bezig (of verzorgers) met z’n aandoening. Medicijnen op tijd nemen, omgaan met bijwerkingen, voeding afstemmen, leefpatroon aanpassen. Een patiënt weet als geen ander welke knelpunten en kansen er zijn. Dit wordt onvoldoende benut door artsen.

Wij zijn experts in ervaringskennis, gebruik onze expertise
Je hebt ons nodig om het zorgsysteem te vernieuwen. Welke organisatie kan er innoveren zonder doelgroeponderzoek? In de zorg gebeurt het helaas nog volop. Dat moet anders!

Is het wetenschappelijk?
Sommige kennis staat niet in boeken. Wij hebben ervaringskennis. Een databank vol. Laten we samen ontdekken hoe die kennis het verschil kan maken.

Heb lef
Sta open en luister. Luister echt. Laat je verrassen door wat een patiënt te vertellen heeft … Dan krijg je input, ‘Waarom heb je daar zelf niet aan gedacht?’ Het is niet ingewikkeld, maar je moet het wel durven.

Geef ons stemrecht
Hoe kunnen onze adviezen echt afgewogen worden als de anderen in het zorgsysteem uiteindelijk de keuzes maken? Laat ons meebeslissen. Alleen dan heeft het zin.

Verplicht nummertje?
Doe geen desinvestering. Wil je patiënten alleen betrekken omdat het van je financier moet? En belandt ons advies in de voetnoot van een bijlage? (Wees eerlijk tegenover jezelf…) Wij noemen dat schijnparticipatie. Daar heeft toch helemaal niemand wat aan?

Kortom: Zet de meest onbenutte bron in de gezondheidszorg in
En als je dat doet, zorg dan dat je voldoende tijd hebt. Een gelijkwaardige samenwerking kost tijd. Ook onze tijd is kostbaar en kost geld. Het is het waard en verdient zich terug. We werken toch allebei aan het verbeteren van de kwaliteit van het leven van patiënten?

Samen kunnen we de zorg transformeren naar een patiëntgedreven zorg
Het zorgsysteem staat enorm onder druk. Als we hoogwaardige zorg willen blijven krijgen, moeten we dingen niet anders gaan doen … we moeten andere dingen gaan doen.

Bron: Harteraad (Nederlandstalige website Manifest – Harteraad).
*Wij is Harteraad, hét expertisecentrum voor het leven met hart- en vaataandoeningen. Zij helpen mensen met een hart- of vaataandoening en hun naasten met praktische, sociale en emotionele steun. Harteraad komt ook op voor de belangen van 1,7 miljoen mensen in Nederland met een hart- en vaataandoening. Harteraad behartigt de belangen bij de overheid, in wetenschappelijk onderzoek, bij verzekeraars en zorgprofessionals.

Recent Posts