Je kunt tekst op je scherm selecteren om ze hardop te laten voorlezen

Genetisch onderzoek

Ons genetisch onderzoek naar CMTC

Genetisch onderzoek

DNA

De oorzaak van CMTC is nog altijd onbekend.

De deskundigen zijn echter van mening dat het moet gaan om een genetische afwijking. Tot voor kort was het nog niet mogelijk om daarnaar zonder voorkennis op zoek te gaan. Om een enkele genetische verandering te vinden in het menselijk DNA was te vergelijken met het zoeken naar een speldenknop in een hooiberg.

De laatste tijd is daar verandering in gekomen. Nieuwe technieken stellen ons nu in staat om de speldenknop te vinden en heel het menselijk DNA te analyseren. In een internationale samenwerking met medisch-genetisch specialisten uit diverse landen gaan wij proberen de oorzaak van CMTC op te helderen.

Voor het onderzoek is DNA nodig van mensen die klassieke CMTC hebben, dat wil zeggen de typische huidafwijkingen, al dan niet met afwezigheid van huid en/of onderhuids bindweefsel en al dan niet met in groei achterblijven van het lichaamsdeel waar zich de huidafwijking bevindt. “Typisch” wil zeggen: blauw-paars marmer patroon, bij de geboorte aanwezig en duidelijker wordend met blootstelling aan koude of bij emoties.

Je kunt je aanmelden waarbij in de eerste instantie bepaald dient te worden of de patiënt inderdaad typische CMTC heeft en of de patiënt (en/of ouders) bereid is/zijn deel te nemen aan het onderzoek. Tevens zal onder dit menu de voortgang van dit internationale onderzoek worden gepubliceerd.

Voor het onderzoek hebben wij in ieder geval een ‘biopt’ nodig. Een biopt is een klein stukje huid in dit geval van plm. 3 mm dat onder lokale verdoving wordt afgenomen.

Meer informatie