Je kunt tekst op je scherm selecteren om ze hardop te laten voorlezen

Blog Katie Allen augustus 2023

 In Blog Katie Allen

Blog Katie Allen augustus 2023

Katie Allen (Canada) deelt haar persoonlijke ervaringen
202308-august-2023-pic-2-website

Een spannend moment voor iedereen die te maken heeft met meerdere artsen en specialisten, is wanneer ze het oneens zijn of verschillende benaderingen nodig hebben. Een moment dat ik onlangs heb meegemaakt, was een verandering in de regelgeving met betrekking tot verwijzingen, waarbij mijn specialist nu vaker een verwijzing moest krijgen dan mijn huisarts noodzakelijk vond. Dit leidde tot gespannen afspraken met beide professionals die niet begrepen waarom de overheidsregelgeving was veranderd en die beiden verschillende plannen hadden voor de toekomst. Er was één cruciale behandeling die bijna niet doorging vanwege dit meningsverschil. Op dat moment voelde ik dat mijn frustraties en de risico’s moesten worden aangepakt. Uiteindelijk werd dit probleem vrij snel opgelost, maar veel situaties hebben niet zulke vriendelijke oplossingen gehad.

In sommige gevallen is het echter niet zo eenvoudig als naar nieuwe regels online wijzen en iedereen laten instemmen. Dit zijn enkele van de spannendste momenten van mijn medische ervaring. Elke situatie is anders en vereist unieke benaderingen of hulp, maar hier zijn mijn beste tips.

De eerste tip is eerlijk gezegd soms de moeilijkste, vooral wanneer je keuze aan artsen beperkt is. Maar als verzoening tussen een vertrouwde medische professional en een andere arts niet mogelijk is, kan het vinden van een nieuwe arts de enige oplossing zijn. Dit gebeurde met mij bij een hematoloog toen ik tiener was. De realiteit werd duidelijk dat hoeveel ik ook praatte, hij niet luisterde en stellig geloofde dat mijn aandoening niet bestond omdat hij er niet van had gehoord. Uiteindelijk liet ik mijn huisarts me doorverwijzen naar een andere arts. We hadden geen andere hematoloog beschikbaar, maar een internist met ervaring in hematologie stemde ermee in om me te behandelen, en dat was een veel soepelere ervaring die mijn problemen oploste.

De volgende tip is om de communicatie op een manier te openen waarop de arts zal reageren. Soms betekent dit frustrerend genoeg dat je ze rechtstreeks in contact moet brengen met een andere medische professional die je vertrouwt, of met de professional waarmee ze het oneens zijn. Zodra de twee met elkaar kunnen praten, is het verbazingwekkend wat er kan worden bereikt. Soms heeft het voor mij meer problemen opgeleverd om in het midden te staan. Het is helaas waar, maar sommige professionals geloven gewoon niet wat je zegt, tenzij ze het zelf horen van de betreffende professional. Dit wordt veel gemakkelijker als de medische professionals bereid zijn om in een teamomgeving te werken.

Mijn laatste belangrijke tip is om een patiënt belangenbehartiger of een andere vertrouwde derde partij erbij te betrekken. Soms kan alleen al het hebben van een andere persoon in de kamer om de loop van het gesprek te sturen, helpen bij het openen van de discussie over waar de medische professional van mening verschilt met een ander. Sommige artsen zullen echter defensief reageren op het hebben van een andere persoon in de kamer, dus je zult persoonlijkheden moeten inschatten en zien of dit werkt met leden van je team.

Over het algemeen is de beste optie altijd communicatie. Praat met alle betrokken partijen, verzamel hun volledige meningen en werk indien mogelijk samen en ontmoet elkaar. Naar mijn ervaring leidt openhartig zijn over zorgen tot meer resultaten dan proberen ze te vermijden.

Recent Posts

Leave a Comment