Je kunt tekst op je scherm selecteren om ze hardop te laten voorlezen

PeDRA 2023 – Atlanta (USA)

 In Externe conferenties overig

PeDRA 2023 – Atlanta (USA)

Verslag PeDRA 2023 – Atlanta (USA)
pedra3

Wij hebben samen met Naevus Global deelgenomen aan het PeDRA (Pediatric Dermatology Research Alliance) congres in Atlanta (USA) van 9 – 11 november 2023.

De Executive Director Dr. Mike Siegel had ons uitgenodigd. PeDRA betaalde een deel van onze reiskosten en wij konden gratis deelnemen aan het congres van bijna 400 deelnemers uit diverse landen.

Onze adviseur Dr. Margaret Lee was ook weer van de partij. Wij hebben ook kennis gemaakt met onder andere een Oekraïense arts.

Stand samen met Naevus Global

PeDRA bood ons ook de gelegenheid om een stand te hebben en wel op een perfecte positie: direct tegenover de ingang van de plenaire zaal! Wij hebben samen met Naevus Global onder meer de ouders ondersteuningsgids ontwikkeld. Mede hierdoor konden wij onze stand combineren.

Uiteraard hadden wij weer Zuid-Limburgse chocolade en stroopwafels meegenomen. De reacties waren weer van herkenning en veel plezier!

Rol patiënten organisaties in PeDRA

Tijdens de plenaire sessie ‘collaboration for the win’ panel discussie bleek (opnieuw) hoe belangrijk PeDRA de inbreng van patiëntenorganisaties vindt.
Onderstaand een stuk tekst van Mike.

De last van huidziekten bij kinderen voor patiënten, families en gezondheidszorgsystemen is groot en wordt ondergewaardeerd. Ondanks de hoge prevalentie, de associatie met systemische comorbiditeiten en de impact op het fysieke, sociale en psychologische welzijn, zijn de opties voor ziektemanagement beperkt en is het tempo van onderzoek op dit gebied historisch laag. Om dit aan te pakken werd in 2012 de Pediatric Dermatology Research Alliance (PeDRA) opgericht als een samenwerkend onderzoeksnetwerk om nieuwe ideeën te identificeren, multicenterstudies te faciliteren, belangrijk onderzoek te financieren en gecentraliseerde infrastructuur en onderwijs te bieden die onderzoek in het veld in een zinvol tempo bevorderen.

De missie van PeDRA, die in 2024 haar twaalfde jaar ingaat, is het creëren, inspireren en ondersteunen van onderzoek om huidziekten bij kinderen te voorkomen, behandelen en genezen. De visie van PeDRA is om levens te veranderen en kinderen met huidziekten te genezen door samenwerking en ontdekking. PeDRA heeft meer dan 700 leden, heeft meer dan 2 miljoen dollar gedoneerd aan onderzoekssubsidies en beurzen, ondersteunt gezamenlijk onderzoek op elf verschillende aandachtsgebieden en heeft meer dan 85 peer-reviewed manuscripten gepubliceerd.

Omdat de ziektelast de beperkingen van de tijd en middelen van onderzoekers ruimschoots overtreft, erkende PeDRA meteen dat de prioriteiten van patiënten de kern moeten vormen van alles wat het doet. Patiëntpartners moesten als strategische bondgenoten aan de zijde van PeDRA staan en tegelijkertijd gezien worden als patiënten en onderzoekssubjecten in de klinieken van PeDRA-leden.

Patiëntenbelangenpartners hebben in de beginperiode kritische fondsen verstrekt om PeDRA van de grond te krijgen en hebben deelgenomen aan elke jaarlijkse PeDRA-conferentie, vanaf de eerste PeDRA-conferentie in Chicago in 2013 tot de laatste PeDRA-conferentie in Atlanta in 2023. PeDRA heeft zoveel meer gedaan om zijn geduldige bondgenoten te betrekken, waaronder:

  • Opzetten van een Patiëntenadviescomité met een directe link naar PeDRA’s gezamenlijke onderzoekskern en vertegenwoordiging in de Raad van Bestuur van PeDRA.
  • Het vormen van een categorie “Gemeenschapslidmaatschap” voor elke patiënt, ouder of belangenbehartiger, om dicht bij de berichten en activiteiten van PeDRA te blijven. Elk jaar wordt één belanghebbende patiënt erkend als “Gemeenschapslid van het Jaar”.
  • Ontvangen van twee Engagement Awards van het Patient Centered Outcomes Research Institute (PCORI) om de infrastructuur voor patiëntbetrokkenheid te laten groeien (2019) en om multi-stakeholdereducatie richting actief onderzoek op het gebied van pediatrisch eczeem te stimuleren (2021).
  • Het aanbieden van reisbeurzen aan belanghebbenden van patiënten om de PeDRA jaarlijkse PeDRA-conferentie vanaf 2022 bij te wonen en het lanceren van een kinderkamp voor pediatrische patiënten op de conferentie die in 2020 begint, in samenwerking met de Children’s Skin Disease Foundation.
  • Het lanceren van drie gezamenlijke ‘challenge Grant’-mogelijkheden in samenwerking met patiëntenbelangengroepen, gericht op kinderpsoriasis, eczeem en alopecia areata.

Bovenal erkent PeDRA de cruciale rol die patiënten, ouders en belangenbehartigers spelen op het gebied van pediatrisch dermatologisch onderzoek en staat altijd open voor nieuwe ideeën en nieuwe mogelijkheden om hun verbinding met de patiëntengemeenschap te versterken. Ga voor meer informatie naar www.pedraresearch.org of stuur ons een e-mail op info@pedraresearch.org.

Birthmarks breakout session

Deze sessie was tijdens de ochtend op zaterdag. Eerst werd gestart met delen van de status van allerlei projecten. Vervolgens werden 3 groepen gemaakt (Infantile and Congenital Hemangiomas, Vascular Anomalies and Other Vascular Birthmarks en Lasers) met als doel te brainstormen over deze onderwerpen.

De resultaten van deze sessie worden intern PeDRA gebruikt voor vervolgstappen.

Quick impression

Recent Posts