In het lichaam wordt zuurstof vervoerd via de bloedvaten. Zuurstofrijk bloed vanuit de longen wordt door het hart rondgepompt naar de hersenen en de rest van het lichaam door grote slagaders. Deze slagaders splitsen zich en worden steeds kleiner. Op de plaats van bestemming (in het lichaam) moet er overdracht plaatsvinden van zuurstof en voedingsstoffen. Het bloed mag dan natuurlijk niet te snel stromen, anders kan deze overdracht niet plaatsvinden. Doordat de slagaders zich zo vaak hebben gesplitst en steeds kleiner zijn geworden stroomt het bloed uiteindelijk heel langzaam. De kleine vaatjes waar deze overdracht van zuurstof en voedingsstoffen plaats vindt zijn de haarvaten (capillairen). Uiteindelijk wordt het zuurstofarm bloed weer opgevangen in kleine vaatjes die weer bij elkaar komen en steeds groter worden; de aders. De aders transporteren het zuurstofarm bloed weer terug naar het hart.

Een capillaire malformatie is een afwijking van de haarvaten, oftewel de capillairen. Deze vaten zijn dan meestal verwijd, waardoor je de typische kleur krijgt van deze huidaandoening. Een capillaire malformatie is een slow-flow vasculaire malformatie. Voorbeelden zijn bijvoorbeeld de wijnvlek (naevus flammeus), ooievaarsbeet en Cutis Marmorata Telangiectatica Congenita (CMTC).
 

Wilt u ons helpen het leven te verbeteren van mensen die leven met een zeldzame bloedvat ziekte? Uw steun wordt zeer gewaardeerd!