Je kunt tekst op je scherm selecteren om ze hardop te laten voorlezen

Nieuwe wetgeving privacy

 In Laatste nieuws

Nieuwe wetgeving privacy

GDPR

Vanaf 25 mei 2018 moet iedere Europese organisatie die met persoonsgegevens werkt, voldoen aan de nieuwe wet ‘Algemene Verordening Gegevensbescherming’ (AVG). Ook onze organisatie valt hieronder.

Wat is deze wet en waarom is deze nieuw?

Bedrijven, overheden, non-profit organisaties etc verwerken in toenemende mate grote hoeveelheden persoonsgegevens. Dit kunnen zijn: medische gegevens, financiële gegevens, gegevens over zoekgedrag op internet. Daarnaast is het ook zo dat in deze tijd met razendsnelle technologische ontwikkelingen alles digitaal gemaakt kan worden en alle data met elkaar verbonden kan worden. Dus is het van groot belang dat die gegevens goed beschermd blijven.

Nieuwe wet hard nodig

De nieuwe Europese Algemene Verordening Gegevensbescherming is de opvolger van een Europese richtlijn uit 1995, die in Nederland omgezet werd in de Wet bescherming persoonsgegevens. Ook andere Europese landen hebben hun eigen privacywetgeving. Al deze wetgeving komt te vervallen; de AVG wordt vanaf 25 mei de énige privacywet, waar mensen zich direct op kunnen beroepen.
Een nieuwe wet was hard nodig. Ten tijde van de oude wet stond internet nog in de kinderschoenen. Zoekmachines waren er nog niet. De AVG is aangepast aan het huidige digitale tijdperk. Aangezien de digitale samenleving grenzeloos is, geldt de AVG voor de hele Europese Unie. Een gelijk beschermingsniveau voor alle burgers. Organisaties worden sterker op hun verantwoordelijkheid gewezen om zorgvuldig met persoonsgegevens om te gaan. Dat betekent dat organisaties met documenten moeten kunnen aantonen dat ze de juiste organisatorische en technische maatregelen hebben genomen om aan de AVG te voldoen. En een wet ook met een stok achter de deur: serieuze boetes bij overtreding.

Interessante links

Recent Posts
VaillantfondsTrouw