Jouw privacy: Privacy Shield overeenkomst met USA ongeldig

 In Laatste nieuws

Jouw privacy: Privacy Shield overeenkomst met USA ongeldig

Jouw privacy: onze zorg
Data privacy

Het Europees Hof heeft op 16 juli 2020 verklaard dat de Privacy Shield-overeenkomst met de Verenigde Staten ongeldig is. Dat betekent dat deze overeenkomst niet meer kan worden gebruikt om automatisch gegevens van Europeanen naar de VS te sturen. Het Privacy Shield was de opvolger van het eerder ongeldig verklaarde Safe Harbour-verdrag.

De overeenkomst regelt het verplaatsen en opslaan van gebruikersgegevens tussen Europa en de Verenigde Staten. De regeling ging in juli 2016 van start nadat het Europees Hof het Safe Harbour-verdrag ongeldig had verklaard.

Het Privacy Shield beschermde gegevens van Europese burgers al meer dan het voorgaande verdrag, maar het is volgens het Hof nog niet voldoende. De data-uitwisseling met de VS wordt niet meteen geschrapt. Wel moet komende tijd een nieuw systeem worden bedacht om gegevens op een veilige manier uit te wisselen.

Het grootste bezwaar is dat niet kan worden ingezien welke gegevens er worden bewaard, zoals dat in Europa volgens de Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG) moet. Ook hebben Amerikaanse inlichtingendiensten meer toegang tot data van gebruikers.

Onze website, met de gegevens van onze leden en donateurs, is operationeel in Nederland en wij opereren volgens de AVG.

Bron: NU.nl

Recent Posts

Volg ons op

Nieuwsbrief

Lawsurvey2