Je kunt tekst op je scherm selecteren om ze hardop te laten voorlezen

Webinar 26 juni 2021 – Laser en vasculaire malformaties

 In Webinar

Laser en vasculaire malformaties

Dr. Albert Wolkerstorfer
laser-webinar-400-400

Dit openbare webinar hebben wij georganiseerd op 26 juni 2021 met als onderwerp ‘laser en vasculaire malformaties’ door Dr. Albert Wolkerstorfer (Amsterdam Universiteit Medische Centra).

In zijn webinar gaat Albert Wolkerstorfer in op laserbehandeling van vasculaire malformaties. Dr. Albert Wolkerstorfer is dermatoloog in het AMC met als aandachtsgebied pigmentaandoeningen en laserbehandelingen van de huid. In het webinar laat hij veel voorbeelden zien van vasculaire aandoeningen met foto’s van voor en na behandeling met laser.

Beste resultaten in het gezicht

Over het algemeen geeft laserbehandeling van vasculaire malformaties in het gezicht de beste resultaten. Hoe meer naar de extremiteiten, de benen en armen, hoe minder goed de resultaten. Behandeling van dieperliggende veneuze malformaties met laser geven over het algemeen geen verbetering. Op heel jonge leeftijd beginnen met de laserbehandeling geeft soms betere resultaten. Wat betreft CMTC: het is beter om af te wachten hoe het zich ontwikkelt. Soms verdwijnen de vlekken vanzelf of worden minder zichtbaar. Dus of laser hier een toegevoegde waarde voor heeft is de vraag.

Selectieve vernietiging weefsel

De eerste lasers werden in 1960 geïntroduceerd maar die konden alleen niet heel erg specifiek een afgebakend stuk weefsel opwarmen. Vanaf 1981 werd het mogelijk om selectief een stukje weefsel te vernietigen terwijl omliggend weefsel werd gespaard. Dat is wat we tegenwoordig ook nog steeds doen. Het laserlicht gaat door de bovenliggende lagen van de huid heen en wordt in een specifiek stukje weefsel geabsorbeerd waardoor dit warm wordt en vernietigd wordt. Het lichaam ruimt het vernietigde weefsel op.

Juiste golflengte laser

De laser moet de juiste golflengte hebben om geabsorbeerd te worden door het te behandelen doelweefsel. Het doel kan zijn melanine, een naevus (zoals een moedervlek), vasculaire laesies zoals een wijnvlek, overtollig haar of een tattoo. De puls (tijdsduur van de straling) moet kort genoeg zijn om doelweefsel te vernietigen maar niet te lang zodat het omliggende weefsel gespaard wordt. De energie van de laserpuls (= intensiteit (J/cm2)) moet voldoende hoog zijn maar ook weer niet te hoog waardoor allerlei bijwerkingen kunnen ontstaan.

Er zijn verschillende laserapparaten die voor de verschillende doelen geschikt zijn. De behandelaar kan kiezen voor de grootte van de te behandelen plek en een bepaalde mate van koeling (met cryogen spray, koele lucht of via koelen met een metalen plaat) om de oppervlaktehuid te beschermen.

Instellingen laser aanpassen aan individu

Aan de hand van de zichtbare veranderingen die er te zien zijn na een korte testbehandeling met de laser kunnen de laserinstellingen nog weer worden aangepast. Er is niet een standaardinstelling van de laser voor bepaalde aandoeningen. Per individueel geval moeten de instellingen aangepast worden om de beste resultaten te krijgen.

Door de juiste golflengte te kiezen kan je het gewenste te bestralen weefsel vernietigen. Zo zijn er lasers (He-Ne en Ar+) waarvan de straling specifiek door bloed(vaten) wordt geabsorbeerd. Ook de PDL (pulse dye laser) is een klassieke laser voor de behandeling van bloedvatmalformaties. Melanine (donkere huidskleur of gebruind door zon) absorbeert nog beter deze straling. Bij deze huidtypes is wel een hogere kans op bijwerkingen.

De Alexandrite laser (755 nm) wordt ook gebruikt. Hierbij moet je vaak iets langer wachten voor de directe reactie van de huid. Dus duurt het iets langer om de juiste instellingen te vinden.

De huid is niet overal even dik op ons lichaam. Het hoofd en het nekgebied hebben een veel dunnere huid dan bijvoorbeeld de wang. In dunnere huid treden eerder bijwerkingen op en het uiteindelijke resultaat zal ook verschillen.

Behandeling rode wijnvlekken

De behandeling van rode wijnvlekken met laser heeft door de jaren heen weinig toename in goede resultaten laten zien. Het resultaat is wisselend, maar over het algemeen redelijk tot goed. Jonger beginnen is soms beter maar soms niet. Algemene anesthesie vormt een probleem bij jonge kinderen, het kan een trauma opleveren. De aanbeveling is daarom alleen bij ernstige gevallen bij jonge kinderen met laser te behandelen.

Combinatiegevallen bijv. rode wijnvlek in combinatie met eronder liggende veneuze malformatie geven weinig verbetering.

Voor rode wijnvlekken is de PDL de gouden standaard maar dieperliggende vlekken zijn niet goed te behandelen met PDL. De Nd:YAG-laser(neodymium-doped yttrium aluminium garnet, 1064 nm) komt dieper, maar de kans op bijwerkingen is groter.

Video (alleen voor leden)

Wilt u de video bekijken? Word lid en krijg toegang tot alle info op onze website.

Deze content is alleen beschikbaar voor leden.
This content is only available for members.

Recommended Posts