Je kunt tekst op je scherm selecteren om ze hardop te laten voorlezen

Webinar 23 april 2022 – Zwangerschap en vasculaire malformaties

 In Webinar

Webinar 23 april 2022 – Zwangerschap en vasculaire malformaties

Dr. Naomi van Hout
naomi-van-hout-2022-klein

Naomi van Hout is plastisch chirurg met een focus op vasculaire malformaties. Zij is de opvolger van prof. Van der Horst die medisch adviseur is van CMTC-OVM. In dit webinar vertelt zij over vasculaire malformaties en zwangerschap.

Van Hout zit in het AVA-team van het Amsterdams Medisch Centrum (AMC, expertisecentrum voor aangeboren vaatafwijkingen). In het team zitten een plastisch chirurg, vaatchirurg, kinderarts-oncoloog, interventieradioloog, dermatoloog, Keel/Neus/Oor arts (KNO), klinisch geneticus. Samen bespreken zij de verschillende gevallen van vasculaire malformaties.

Wat is er bekend over zwangerschap in combinatie met vasculaire malformaties?

Het hangt af van het type vasculaire malformatie en de plaats van de malformatie welke problemen zich in de zwangerschap zullen voordoen. Soms is er tijdens de zwangerschap een toename van vasculaire malformatiesymptomen, is er kans op trombose, meer bloedverlies tijdens/na de bevalling, epidurale problemen, verrekking (aangezichts vasculaire malformatie).

Er zijn studies gedaan naar zwangerschap en vaatafwijkingen, maar die zijn niet erg uitgebreid. Een voorbeeld is een Nederlandse studie over zwangerschap en Klippel Trenaunay Syndroom KTS (2017). Van Hout vertelt over de resultaten van deze studie (trombose en postpartum bloeding).

Protocol AMC

In het AMC is er een protocol voor zwangerschap en uitgebreide vaatafwijkingen.

Hoe worden vrouwen voorgelicht, begeleid en gecontroleerd tijdens de zwangerschap en hoe is de zorg na de zwangerschap?

Toekomstig onderzoek

Van Hout vertelt over enkele recente en toekomstige onderzoeksprojecten:

Project 1: is zwangerschap bij vrouwen met KTS veiliger met tromboseprofylaxe en andere maatregelen. Welke problemen kunnen vrouwen met aangeboren vaatafwijkingen ondervinden tijdens zwangerschap en bevalling.

Project 2: vragenlijst aan vrouwen >18 jaar met vasculaire malformaties, wanneer treden welke problemen op?

Video (alleen voor leden)

Wil je de video bekijken? Word lid en krijg toegang tot alle info op onze website.

Deze content is alleen beschikbaar voor leden.
This content is only available for members.

Recommended Posts
Dr. Margaret Lee