Je kunt tekst op je scherm selecteren om ze hardop te laten voorlezen

Grootouders

Grootouders als patiëntbelangenbehartiger
grand-parents

In onze snel veranderende levens kunnen grootouders zich voorbij gelopen voelen door  het  moderne gezin. Waar en hoe kunnen grootouders een manier vinden om zich productief en nuttig te voelen binnen hun uitgebreide familie? Gelukkig zijn er verschillende manieren waarop grootouders kunnen  bijdragen en behulpzaam kunnen zijn binnen het gezin en zichzelf nuttig en zelfs productief kunnen maken.

Door Julia Putman

Grootouders kunnen vele rollen vervullen zoals de historicus, de verteller, de zanger van slaapliedjes uit oude tijden, de bewakers van generaties heerlijke recepten, verzorgers, de ‘fixer’, de kalmte in de storm en andere verbindingen tussen de generaties die allemaal zijn gesmeed door het gemeenschappelijke thema: …  ‘liefde’.
Wij houden van onze kleinkinderen en willen het allerbeste dat het leven hen te bieden heeft. De mate waarin we hen kunnen helpen het beste te bereiken, is afhankelijk van een verscheidenheid aan omstandigheden en situaties, maar in grote lijnen zullen wij grootouders hemel en aarde bewegen om de kinderen van onze kinderen te helpen.  We hebben meer tijd, meer ervaring, meer kennis en meer middelen naarmate onze gezinnen groeien. En wij hebben ook een dieper begrip van het meest kostbare van al onze bezittingen, gezondheid! Het belang en de waarde ervan is meer waard dan welke rijkdom dan ook. Zonder gezondheid hebben we niets. Om deze reden, wanneer de gezondheid van onze kleinkinderen plotseling in het geding is, worden wij krijgers, weten we waar we voor vechten en laten we geen middel onbeproefd in de zoektocht naar antwoorden of een oplossing.

Hier bevond ik mij plotseling, midden in een zoektocht naar kennis en hulp voor onze nieuwe kleinzoon. Hij werd geboren met een aanzienlijke vasculaire malformatie die het medische team om hem heen verbijsterde toen hij pas geboren was. Sommige van de medici waren nuchter en verklaarden eerlijk dat zij nog nooit zoiets als zijn vlek hadden gezien, de ene arts kondigde aan dat het waarschijnlijk gewoon een droge huid was, terwijl een andere arts adviseerde dat het een allergie was door wasverzachter en een verandering van product adviseerde.  Naarmate hij groeide en de integriteit van zijn huid in het gedrang leek te komen, zocht ik vurig het internet af naar alle informatie die ik kon vinden.  Ik wist dat zijn ouders erg bezorgd waren, maar ook erg druk met de zorg voor twee kleine kinderen en het blijven werken en zaken regelen.

Ik vond Lex Van der Heijden, CMTC-OVM via Facebook en was meteen gerustgesteld. Ik voelde me gesterkt en vastbesloten om mijn zoektocht naar meer informatie voort te zetten. Mijn ervaring als pleitbezorger voor jongeren in een professionele hoedanigheid, heeft mij geleerd dat kinderen een stem nodig hebben, iemand die hun moeten steunen als woorden falen en stressvolle situaties overweldigen.
Ik ben gepassioneerd door belangenbehartiging en heb het gevoel dat wij allemaal van tijd tot tijd een pleitbezorger nodig hebben.  Ik drong er bij mijn zoon en zijn partner op aan om de arts te pushen voor specifieke, specialistische hulp en door de kennis die ik opdeed via de informatie van CMTC-OVM, kon ik hen ondersteunen bij het zoeken naar een verwijzing naar het Britse St  Thomas & Guys Hospital in Londen.
Zij hadden hun eerste afspraak met een dermatoloog, gewapend met een informatieve getypte lijst geschreven door oma, zorgvuldig, diplomatiek geformuleerd om de dermatoloog te leiden om verder te kijken dan een allergie of huiduitslag.  Ik heb alle saillante informatie voor de dermatoloog opgenomen, inclusief de Vascular Anomalies  Clinic  in Guys/ St Thomas’s Evalina  Hospital en zelfs de naam van de hoofdspecialist.  Mijn kleinzoon heeft nu een afspraak met de Britse topspecialistenteam in vasculaire malformaties waar ze het beste zal worden aangeboden dat in Engeland voorhanden is, mocht het nodig zijn.

Ik juich Lex en zijn team toe bij het uitbreiden van hun Advocacy Support-netwerk met grootouders. We staan erom bekend dat wij meer tijd hebben en in staat zijn om vrijwilligerswerk te doen binnen de gemeenschap en iets terug te geven aan de samenleving. Ik werk nog steeds actief in een therapeutische rol en ben nog steeds toegewijd aan mijn familie, maar grootouder zijn is verreweg de grootste vreugde in mijn leven. Wat kan er beter? Ik ben in staat om ondersteuning te bieden aan iedereen die advies nodig heeft,  of een belangenbehartiger, om de beste resultaten te bereiken bij het verkrijgen van de juiste medische diensten en kijk ernaar uit om met Lex en zijn team samen te werken.