Ooievaarsbeet
De ooievaarsbeet (naevus van unna of naevus simplex, eigenlijk een soort wijnvlek) is een geboortevlek die zich bevindt in de nek. Het komt vaak voor bij pasgeborenen (30%). Het is een goedaardige rode plek die in principe niet weg gaat, maar meestal (cosmetisch) niet storend is omdat er haar op die plek groeit. Het verhaal dat altijd wordt verteld is dat de ooievaar je bij je nek vastpakt als baby bij het vliegen naar je bestemming (het verhaal in Nederland is dat de ooievaar de babies bezorgt), vandaar de naam 'ooievaarsbeet'.

Angel's kiss
De ooievaarsbeet kan ook (vaak in mindere mate) midden op het voorhoofd zitten. Het is dezelfde afwijking, maar op deze plek wordt hij een "Angel's kiss" genoemd. De plek is namelijk vluchtig, net als de kus van een engel, met andere woorden: deze plek wordt wel minder naarmate het kind ouder wordt. Op oudere leeftijd kan de plek weer iets zichtbaar worden bij emoties.

   

 Ooievaarsbeet bij kind

 

 

Ooievaarsbeet bij volwassene

 

 

    

Angel's kiss voorhoofd en wijnvlek neus

Angel's kiss- lichte vorm

 

Wilt u ons helpen het leven te verbeteren van mensen die leven met een zeldzame bloedvat ziekte? Uw steun wordt zeer gewaardeerd!