Het gebruik van 'social media' is niet meer weg te denken uit onze maatschappij. Wil je zichtbaar zijn dan is aanwezigheid op 'social media' cruciaal. In dit artikel staat beschreven hoe wij als organisatie 'social media' gebruiken.

Achtergrond
De CMTC-OVM organisatie gebruikt 'social media' vanwege diverse redenen. Ten eerste willen wij onze naamsbekendheid te vergroten met als achterliggend doel zo veel mogelijk mensen wereldwijd te bereiken uit de diverse doelgroepen. Ten tweede willen wij onze doelgroepen informeren over activiteiten, projecten etc.
Wij gebruiken diverse 'social media' kanalen:

  1. Facebook.
  2. Twitter.
  3. LinkedIn.
  4. YouTube.

Binnen Facebook maken wij gebruik van twee besloten groepen waarvan één groep is opgezet door onze organisatie en één door een patiënt). Deze groep heeft als doel om kennis en ervaringen als patiënt of ouders van een patiënt met elkaar te delen en om vragen te stellen. Onze groep is besloten vanwege de privacy van de leden van deze groep omdat soms persoonlijke foto's worden geplaatst waarbij het niet de bedoeling is dat de hele wereld deze kan zien. In principe kan iedereen zich aanmelden en wordt al dan niet toegelaten door één van de 'moderators'. Regelmatig proberen mensen met commerciële bedoelingen toegang te krijgen tot onze groep en dat proberen wij zo goed mogelijk op voorhand in te schatten. Wanneer iemand zich niet houdt aan de regels van deze groep dan worden de 'postings' van deze persoon verwijderd en de persoon wordt de toegang ontnomen.
Naast de besloten Facebook groep hebben wij ook een Facebook pagina. Deze Facebook pagina heeft als doel niet alleen specifieke CMTC zaken te delen maar ook meer algemene informatie zoals over zeldzame ziekten in het algemeen.

Facebook groep volwassenen (besloten)

Facebook groep jong volwassenen (besloten) plm. 15 - 25 jaar

Facebook groep kinderen (besloten) plm. 8 - 15 jaar

Facebook pagina wereldwijd

Facebook pagina Nederland

 

Wij gebruiken Twitter voor het delen van korte berichten (deze kunnen niet langer zijn dan 140 tekens) zodat wij dan vaak doorverwijzen naar onze website voor het gehele artikel. 

Twitter is een gratis internetdienst waarmee gebruikers korte berichtjes van maximaal 140 tekens kunnen publiceren. Het gebruik van Twitter heet 'twitteren' of 'tweeten', dat kwetteren betekent. Daarom wordt soms ook voor het logo een vogeltje gebruikt. Voordat je gebruik kunt maken van Twitter moet je eerst een account aanmaken en dat doe je op de website www.twitter.com. Gebruik een korte gebruikersnaam (ook wel genoemd 'handle') zodat het voor anderen eenvoudig is jou een bericht te sturen. Het is ook handig een Twitter biografie in te vullen zodat anderen weten wie jij bent en het is raadzaam een foto toe te voegen. 
Je kunt anderen 'volgen' die jij interessant vindt en dat betekent dat zodra die andere persoon een 'tweet' (bericht) stuurt alle volgers dit bericht ontvangen. Als je veel mensen volgt dan kan het gebeuren dat je het overzicht kwijtraakt. Je kunt in jouw profiel lijsten aanmaken en dan de gewenste personen toevoegen waardoor je overzicht kunt behouden. Als iemand jou gaat volgen dan krijg je hier een bericht van. 
Wil je een bricht doorsturen naar anderen dan heet dit een 'retweet'. Via dit mechanisme kun je heel veel anderen bereiken die buiten jouw directe bereik liggen. Twitter gebruikt bepaalde symbolen. Wanneer je iemand specifiek een 'tweet' wilt sturen gebruik dan '@' gevolgd door de gebruikersnaam van die persoon (voorbeeld van het sturen van een 'tweet' naar onze CMTC-OVM organisatie: @cmtcovm). Wil je een onderwerp aangeven gebruik dan '#' (voorbeeld: #cmtc). 
Gebruik normale zinnen en zo min mogelijk afkortingen want daarmee kan jouw 'tweet' onduidelijk worden voor anderen.

Ons Twitter kanaal

 

LinkedIn is een zakelijk netwerk waar wij ook regelmatig berichten plaatsen.  Het belangrijkste doel van LinkedIn is netwerken dus met zoveel mogelijk mensen contact leggen. Bij LinkedIn moet iemand eerst jouw contact verzoek accepteren voordat je de gegevens van deze persoon kan zien. Daarbij komt ook dat je kunt zien wie jouw LinkedIn profiel bezocht heeft (bij de standaard versievan LinkedIn is dit beperkt). 

Wij hebben een serie korte films geplaatst op YouTube over CMTC. Op dit moment zijn deze nog niet Engelstalig beschikbaar en wij willen deze Engelstalig laten ondertitelen. Wij hebben een film welke is bedoeld als algemene introductie. Een film bedoeld voor patënten en ouders van patiënten. Een film voor medisch professionals. Een film bedoeld voor scholen waarin onder meer de anti-pest methode Kiva wordt uitgelegd. Tenslotte is hier nog een film te vinden van RTL4/5 televisie opnamen waaraan wij hebben meegewerkt in het kader van het programma LifestyleXperience.

Hoe kun jij helpen?
Ten eerste door het delen van kennis en ervaring. Het blijkt regelmatig dat dit andere mensen enorm kan helpen. Ten tweede door het 'like' en 'share' van artikelen met bijvoorbeeld eigen Facebook vrienden. Of door een bericht dat wij via Twitter versturen door te sturen via jouw Twitter. Hierdoor wordt onze zichtbaarheid enorm vergroot zodat steeds meer mensen worden bereikt.

Hoe werken wij?
Binnen onze wereldwijde CMTC-OVM hebben wij in principe één persoon die onze 'social media' kanalen voorziet van informatie. Hier is een uitzondering op en deze heeft betrekking op de besloten Facebook groep. De Amerikaanse CMTC-OVM organisatie zal zelf regelmatig berichten hierin plaatsen. De Canadese en wereldwijde organisaties publiceren artikelen via onze 'social media' consultant. Deze consultant is te bereiken via het e-mail adres Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. (Engelstalige berichten). Wij plaatsen geen commerciële berichten!

 

Onderaan iedere pagina van onze website staan de linkjes vermeld naar onze 'social media' kanalen.