Klippel-Trenaunay

Het Klippel-Trenaunay syndroom heeft drie kenmerken
Klippel-Trenaunay

De medische term voor het Klippel-Trenaunay syndroom is angio-osteohypertrofie-syndroom.

Het Klippel-Trenaunay syndroom heeft drie kenmerken, namelijk spataderen, wijnvlekken en afwijkende groei van weke delen of botten. Weke delen zijn weefsels die zich onder de huid, rondom de organen en botten of in de ruimtes daartussen bevinden. De diagnose wordt gesteld wanneer minimaal twee van de hierboven genoemde afwijkingen in hetzelfde arm of been voorkomen. Ook andere delen van het lichaam kunnen aangedaan zijn.

Symptomen

Kinderen die aan dit syndroom lijden hebben dus twee of meer afwijkingen aan één of meerdere ledematen (armen/benen); spataderen, wijnvlekken en een afwijkende groei van weke delen en botten. De wijnvlek is vaak vanaf de geboorte zichtbaar. De spataderen en de afwijkende groei ontstaan pas later, maar vaak wel al op jonge leeftijd. De wijnvlek zit meestal op een arm of been, maar soms is de wijnvlek aanwezig op de heup, buik, billen of de schouders, borst en rug. Door de overmatige groei zit er soms verschil tussen de lengte en/of dikte van de twee benen of armen. Ook komt het voor dat kinderen meer dan tien vingers/tenen hebben (polydactylie ) of dat vingers/tenen met elkaar vergroeid zijn (syndactylie ). De ernst van de symptomen verschilt per patiënt.

Behandeling

Het syndroom van Klippel-Trenaunay is niet te genezen. Wel kunnen de symptomen verminderd worden door specifieke behandeling. Met lasertherapie kunnen de verschijnselen van een wijnvlek verminderen. Behandeling van spataders bij mensen het met syndroom van Klippel-Trenaunay is moeilijker dan bij mensen met gewone spataders. Daarom wordt het liefst voor een steunkous gekozen. Beenlengteverschil kan houdingsproblemen en rugklachten geven en wordt behandeld met hakverhoging of een operatie.
Dit syndroom valt onder de complex gemengde malformaties omdat er sprake is van een capillair-veneuze malformatie waarbij soms ook lymfvaten een rol spelen. (zie ISSVA-classificatie).

Artikelen & video

Klippel-Trenaunay

Volg ons op

Nieuwsbrief