Je kunt tekst op je scherm selecteren om ze hardop te laten voorlezen

Blog Katie Allen juni 2024

 In Blog Katie Allen

Blog Katie Allen juni 2024

Katie Allen (Canada) deelt haar persoonlijke ervaringen
202406-june-2024-pic-2-web

Het is eerlijk gezegd een zware maand geweest hier, en ik dacht dat schrijven erover misschien zou helpen, dus houd alsjeblieft vol, want het zal waarschijnlijk erg bewustwording zijn. Ongeveer vier en een half jaar geleden overleed mijn vader na een wrede strijd tegen kanker. Destijds zetten mijn moeder en ik alles opzij om tijdens de pandemie voor hem te zorgen. Het was een van de eerste keren dat mijn rol als volwassene agressief verschoven was van patiënt naar verzorger, en met de uitdagingen die we nu het hoofd moeten bieden, is deze rolwisseling opnieuw begonnen en wilde ik enkele van deze worstelingen bespreken.

De eerste is duidelijk in gedachten, maar moeilijk in de praktijk: alleen omdat je nu een verzorger bent, betekent niet dat je afspraken als patiënt stoppen. De realiteit was dat ik nog steeds moest reizen voor laserbehandelingen en na deze afspraken kon ik niet rijden omdat ik moeite had met zien. Mijn vader kon de reis niet maken, dus moest mijn moeder altijd beslissen tussen bij hem blijven of mij rijden. De realiteit was dat ik een chauffeur nodig had; zonder openbaar vervoer vanaf het eiland waar ik woon, kon ik mijn afspraak niet bereiken en niet terugkomen. Dus stapten mijn moeder en ik die ochtend in de auto en haalden mijn afspraak en de volgende veerboot in recordtijd, slechts ongeveer 15 uur van huis weg. Maar de hele tijd was er een echt gevoel van schuld, een echt gevoel dat ik geen zo goede verzorger voor mijn vader was als hij voor mij was geweest.

Dit leidde tot de tweede worsteling die ik had als verzorger, het gevoel dat ik niet zo goed voor mijn vader kon zorgen als hij voor mij had gedaan. Mijn hele leven was ik degene in de familie met complexe gezondheidsbehoeften; mijn moeder was nog nooit voor zichzelf in het ziekenhuis geweest, alleen voor mij. Het was heel gemakkelijk om de hoeveelheid zorg die ze mij konden geven te vergelijken met hoe goed ik het voor hen deed. Het was moeilijk om te accepteren dat ze niet hetzelfde aantal eigen medische afspraken hadden of de simpele realiteit dat ik niet dezelfde energiereserves had op mijn leeftijd. Voor een van de zeldzame keren in mijn leven voelde ik dat mijn conditie me tegenhield, en dat was een harde waarheid om te beseffen toen ik alles wilde teruggeven wat mijn vader mij had gegeven, maar het gevoel had dat ik niet kon tippen. Het heeft jaren en oude therapietechnieken gekost om te beseffen dat ik alleen maar mijn best kon doen, en ik gaf elke stukje energie en mezelf om voor papa te zorgen; het was geen wedstrijd, maar een samenwerking.

Ik wil dit eindigen met een boodschap aan alle patiënten die verzorger zijn geworden: weet dat je best doen genoeg is; je wordt niet beoordeeld door de persoon voor wie je zorgt zoals je jezelf beoordeelt. Je onzelfzuchtigheid en opoffering moeten er misschien anders uitzien dan die van iemand die geen gezondheidsproblemen beheert, maar ze zijn niet minder gewaardeerd of minder waardevol.

Recent Posts

Leave a Comment