Je kunt tekst op je scherm selecteren om ze hardop te laten voorlezen

Nieuwe ontwikkeling laser

Effectieve verwijdering abnormale bloedvaatjes met laser
laser

Recent is er een nieuwe technologie ontwikkeld waarmee wijnvlekken (Port Wine Stain) en andere ontsierende vlekken op de huid die optreden bij vasculaire malformaties, beter behandeld kunnen worden met laser.

Met de beeldtechniek, optische coherentietomografie (OCT) genaamd, zijn kleine bloedvaten in de huid beter in beeld te brengen en te meten. De laser kan met behulp van deze beeldtechniek preciezer ingesteld worden om zieke en abnormale bloedvaten met maximale efficiëntie te vernietigen. Het OCT-scanapparaat (VivoSight OCT system) waarmee diverse huidaandoeningen kunnen worden gediagnosticeerd, is ontwikkeld en op de markt gebracht door Michelson Diagnostics, een bedrijf dat in het Verenigd Koninkrijk gevestigd is.

Details

Optische coherentietomografie is een beeldtechniek die vergelijkbaar is met echografie. Bij echografie komt beeldvorming tot stand door reflecterende geluidsgolven. Bij OCT komt beeldvorming tot stand door reflecterende (infrarood) lichtgolven. De lichtgolven dringen niet erg ver door in de huid (1-3 mm) maar met deze techniek zijn wel kleinere details zichtbaar dan met echografie of MRI. Deze beeldtechniek op zich bestaat al langer en wordt tot nog toe vooral in de oogheelkunde, voor het vroegtijdig diagnosticeren van kanker, en voor huidonderzoek gebruikt.

Michelsons Diagnostics heeft net een nieuwe versie van het VivoSight OCT-scanapparaat uitgebracht. Het apparaat kan automatisch belangrijke waarden zoals diepte, diameter en dichtheid van bloedvaten nauwkeurig vaststellen en deze in real time weergeven, om clinici te helpen bij het kiezen van de optimale behandelingsinstellingen op hun laser.

Nieuwe mogelijkheden voor vasculaire aandoeningen

“We zijn enthousiast over de resultaten die we zien met onze VivoSight OCT-geleide behandelingen van wijnvlekken”, zegt Dr. Roy Geronemus van het Laser & Skin Surgery Center van New York, die het VivoSight OCT systeem heeft getest. “Deze nieuwe technologie biedt nieuwe mogelijkheden om de therapie voor vasculaire aandoeningen te veranderen. De eerste resultaten zijn zeer bemoedigend. We evalueren de technologie voor behandeling van ook andere vasculaire aandoeningen naast wijnvlekken.”

Dr. Jill Waibel van het Miami Dermatology & Laser Institute vertelt: “Ik gebruik het VivoSight-systeem in mijn praktijk en werk al meer dan drie jaar met de technologie en we vinden VivoSight OCT nuttig voor een verscheidenheid aan aandoeningen. Niet alleen gebruiken we OCT om de behandeling van patiënten met vasculaire huidaandoeningen te ondersteunen, maar ook om de behandeling van bloedvaten met littekens te ondersteunen, wat resulteert in betere en snellere resultaten. De nieuwe software (voor bloedvaten) op het apparaat maakt dit eenvoudig en intuïtief.”

Bron – meer informatie