Je kunt tekst op je scherm selecteren om ze hardop te laten voorlezen

Impact en bereik

Wij willen zoveel mogelijk patiënten/families/zorgverleners helpen
Ministry Welfare, Health and Sport

De begrippen ‘impact’ en ‘bereik’ circuleren sinds ongeveer 2015 in Nederland.
Het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS, onze subsidie verstrekker) heeft dit inmiddels tot uitdrukking gebracht in de nieuwe subsidie verstrekking welke in 2023 van toepassing is op de instellingssubsidie.

Patiëntenorganisaties krijgen tot 2023 subsidie gebaseerd op onder meer het aantal leden. In de periode van 2019 tot 2022 zal worden omgeschakeld naar ‘impact en bereik’.

Wat is impact, wat is bereik?

Het Ministerie van VWS heeft op 9 juli 2018 een presentatie gegeven over dit nieuwe beleidskader en de volgende definities gegeven:

Bereik: de stakeholders die een patiëntenorganisatie weet te bereiken zoals de leden.

Impact: in hoeverre een patiëntenorganisatie invloed heeft op degenen die zijn bereikt en in hoeverre een patiëntenorganisatie invloed heeft ten aanzien van de verbetering van de situatie van de mensen die zij bereiken.

Het meten van impact kan aan de hand worden gedaan van de Social Return Of Investement (SROI). Dit is een methode waarmee maatschappelijke resultaten in geld worden weergegeven met als doel gevoel te krijgen van de toegevoegde waarde.

In onze context is een voorbeeld van bereik is het aantal mensen dat wij bereiken via een bericht via één van onze social media kanalen, website of een advertentie. Bij bereik gaat het er om hoeveel mensen de advertentie hebben gezien. Helaas weet je niet of deze mensen de informatie interessant vinden of dat zij hier iets mee zouden doen. Wanneer mensen actie ondernemen, zoals een ‘like’ op een Facebook posting of het delen van het artikel, dan praten wij over impact.

Wat doen wij als organisatie?

Wij zijn al jaren actief met het vergroten van ons bereik:

  1. Via onze website. Wij hebben een grote hoeveelheid informatie, tekst/foto’s/video’s/folders/etc., en wij scoren goed in zoekmachines.
  2. Via onze social media kanalen.
  3. Wij delen bijvoorbeeld conferentie verslagen met foto’s tijdens een conferentie.
  4. Via onze nieuwsbrief. Wij publiceren een nieuwsbrief in zowel het Nederlands als Engels.Via Google AdWords advertenties. Wij hebben als non-profit organisatie een budget van US$10.000 per maand om te adverteren.
  5. Via Facebook advertenties. Wij kunnen heel gericht op doelgroepen advertenties laten zien.
  6. Via het bijwonen van (internationale) conferenties. Dit geeft ons netwerk en presentatie mogelijkheden.
  7. Via het organiseren van conferenties. Onze conferenties zijn internationaal en worden bezocht door patiënten, families van patiënten en artsen.
  8. Via het organiseren van familiedagen. Onze familiedagen zijn internationaal en worden bezocht door patiënten en families van patiënten.

Het meten van impact van bovenstaande activiteiten doen wij met name aan de hand van statistiek van onze website en social media kanalen (ook Google Analytics. Wat wij ook doen is het houden van enquêtes zoals tijdens onze ledenconferentie in Nederland. Wij gebruiken zoals papieren enquêtes als online enquêtes.