Je kunt tekst op je scherm selecteren om ze hardop te laten voorlezen

Webinar 22 januari 2022 – Vasculaire tumoren bij kinderen

 In Webinar

Webinar 22 januari 2022 – Vasculaire tumoren bij kinderen

Prof. Dr. Suzanne Pasmans
webinar-20220122-screenshot-400×400

Prof. dr. Suzanne Pasmans bespreekt in dit webinar vasculaire tumoren bij kinderen. Hoe herken je vasculaire tumoren? Wat is het verschil tussen een vasculaire tumor en een vasculaire anomalie? Op welke bijkomende afwijkingen/syndromen bij vasculaire tumoren moet je letten? Wat zijn de behandelmogelijkheden?

Suzanne Pasmans is (kinder) dermatoloog/immunoloog in het Erasmus Medisch Centrum (EMC) in Rotterdam. In het Erasmus MC is het Vascular Anomaly Center Children & Adults gevestigd. Allerlei patiënten met vasculaire anomalieën worden daar besproken in een multidisciplinair team. Het centrum is onderdeel van het National Vascular Anomaly Network dat is aangesloten bij ERN-VASCERN. Het is ook onderdeel van het European Reference Network-SKIN.

Diagnose door multidisciplinair team

Een goede diagnose bij vasculaire aandoeningen is vaak een probleem omdat er veel verschillende typen zijn die erg op elkaar lijken. Er kunnen bij deze aandoeningen allerlei problemen optreden van bloedingen tot misvormingen waaraan misschien eerder iets aan gedaan had kunnen worden als de juiste diagnose eerder was gesteld. De aanpak door een multidisciplinair team is daarom belangrijk want door een patiënt met meerdere disciplines te bespreken is er veel meer kennis bij elkaar en dus eerder kans op een goede diagnose. Daarbij is het benoemen van een vasculaire malformatie/tumor volgens de ISSVA-indeling essentieel.

Hemangioma’s

Pasmans legt het verschil uit tussen vasculaire tumoren (meestal hemangioma’s) en vasculaire malformaties (aangeboren malformatie van vaten). Daarna gaat ze in op de verschillende typen vasculaire tumoren (goedaardig, lokaal agressief of borderline, kwaadaardig). De meeste goedaardige tumoren zijn hemangioma’s en komen meer bij meisjes voor dan bij jongens. Meestal is er weinig behandeling noodzakelijk, ze verdwijnen na verloop van tijd vanzelf. Maar soms is er wel behandeling nodig als het op een vitale plaats (oog, oor, luchtwegen) zit of vanwege esthetische redenen. Behandeling gebeurt met bètablokkers (propanolol, atenolol). 25 % van de hemangioma patiënten ontwikkelen complicaties en dan is er wel behandeling nodig. Vroege behandeling met bètablokkers, kan goede resultaten opleveren. Soms gaan de hemangioma’s gepaard met andere afwijkingen (bijv. cardiovasculaire, urogenitale, bot- en oog-afwijkingen).

Lokaal agressieve of borderline vasculaire tumoren

Pasmans gaat verder in op lokaal agressieve vasculaire tumoren. Bijvoorbeeld kaposiform hemangioendothelioma (dit kan levensbedreigend zijn) en retiform hemangioendothelioma.

Soms kunnen er hematologische (in het bloed en bloedvormende organen) afwijkingen optreden, die snel behandeld moeten worden. Ook een aantal kwaadaardige vasculaire tumoren worden besproken.

Haar eindadvies voor ouders: ga met je kind met een dergelijke aandoening vooral naar een expertisecentrum op het gebied van vasculaire anomalieën, zodat de juiste diagnose gesteld kan worden en de juiste behandeling op tijd gestart wordt.

Ze hoopt dat na dit webinar mensen:

  1. Beter vasculaire anomalien kunnen herkennen.
  2. Het verschil tussen vasculaire tumoren en vasculaire malformaties weten.
  3. Meer weten over behandelmogelijkheden.
  4. Zich bewust zijn van de mogelijk erbij optredende syndromen en problemen.

Video (alleen voor leden)

Wilt u de video bekijken? Word lid en krijg toegang tot alle info op onze website.

Deze content is alleen beschikbaar voor leden.
This content is only available for members.

Recommended Posts
Prof. Dr. Chantal van der Horst