Je kunt tekst op je scherm selecteren om ze hardop te laten voorlezen

Leren omgaan met reacties van omgeving

Ga de confrontatie aan
Reactions

Bij allerlei normale activiteiten als boodschappen doen e.d. kunnen onverwachte problemen ontstaan door opmerkingen.

Je kan dan wel eens het gevoel krijgen om allerlei contacten dan maar te vermijden om je te beschermen tegen deze negatieve reacties maar het berooft je ook van alle gewenste sociale contacten.

Niet-vermijden

Niet-vermijden is de beste oplossing. Bij indringende vragen, commentaar en staren, kunnen ouders en kinderen geleerd worden hoe hiermee om te gaan. Oefen als ouders of als patiënt wat reacties op vragende of starende mensen als: ‘ik antwoord daar nu liever niet op en ik weet zeker dat je dat kan begrijpen’ of ‘ik heb vandaag al drie keer moeten uitleggen wat mijn kind heeft dus nu liever niet’. Geef een antwoord en ga dan onmiddellijk over op een vraag naar de ander om die af te leiden of ga er wat dieper op in en kijk wat de reactie is.

Kijk terug

Wanneer mensen gaan staren, kijk dan terug, glimlach en blijf zo kijken, meestal glimlachen ze ook terug en kijken dan weg. Bij lang staren, kijk je terug en frons je wenkbrauwen om te laten zien dat je in de gaten hebt dat ze staren. Vraag of je ze kan helpen of dat ze je kennen, je maakt ze bewust van hun gedrag. Desnoods vragen er mee op te houden omdat je dat te confronterend vindt. Ga geen discussie aan maar reageer kort, bv. maak je je ergens ongerust over? Ga er niet vanuit dat mensen vijandig zijn maar nieuwsgierig, ga bij jezelf maar eens na welke mensen jou opvallen (hele dikke bv.?).
Een andere reactie hoorde ik van een moeder die haar kind vroeg, naar aanleiding van een vraag van een onbekende: “hebben wij vandaag zin om hierop te antwoorden of niet?”