Eerste weken en maanden na de geboorte

Omgaan met onzekerheid
Baby

De tijd na de geboorte tot de vaststelling dat er iets mis is, verschilt nogal per patiënt en heeft ook te maken met wat er mis is.

Het verschilt nogal wanneer er meteen al duidelijk blauwe plekken te zien zijn of wanneer pas veel later blijkt dat er bijvoorbeeld omtrekverschillen gaan ontstaan tussen de beide benen of armen. Dit verschil in uiterlijke kenmerken bemoeilijkt ook de definitieve diagnosestelling en belast de ouders met de zorg over hun kind.

Wanneer er tenslotte een diagnose gesteld kan worden, is dat een opluchting. Er breekt echter ook een tijd aan van schrik, verdriet, boosheid, niet willen accepteren en angst voor de toekomst. Het is dan ook voorstelbaar dat hierdoor de relatie tussen de ouders een verandering kan ondergaan die overigens niet negatief hoeft te zijn. Je moet nu immers samen de strijd aangaan voor het kind.

Reactie van de omgeving

Dan komt de tijd dat je je kind introduceert bij familie en vrienden en je je afvraagt wat je moet zeggen of dat je niets moet vertellen. De ervaring toont dat de omgeving het snel door heeft en dat je het hun en jezelf gemakkelijker maakt door er iets over te vertellen anders creëer je een ongemakkelijke situatie voor beide partijen. De omgeving weet anders ook niet of ze er over mogen vragen of niet. Maak de opvallende kenmerken een detail in het verhaal en vertel over de andere spannende ontwikkelingen die je ziet. Door gevoelens te delen kan je merken dat je ook steun geboden wordt waar je dat niet verwacht had. Helaas komt het omgekeerde ook voor.

Band opbouwen met je kind

Voel je echter niet verplicht er iets over te vertellen en soms heb je daar gewoon geen zin in. Belangrijk is dat je als ouders een intieme band opbouwt met je kind, wat zijn beperkingen ook moge zijn. Deze band zorgt ervoor dat de baby en de ouders zich comfortabel voelen en dat is de beste basis voor een gezonde psychologische ontwikkeling van alle partijen. Voor een dergelijke emotionele band is optimaal huidcontact een eerste vereiste. Vooral als het kind wat ouder wordt, is het belangrijk dat het merkt dat de ouders geen moeite hebben met het aanraken van de aangedane huid. Ondanks alle goede bedoelingen kunnen ouders toch onverwachte heftige en conflicterende gevoelens hebben waar ze zich schuldig over voelen. Het is dan raadzaam hier hulp voor te zoeken in de vorm van goede vrienden en/of professionele hulp.

Volg ons op

Nieuwsbrief