Je kunt tekst op je scherm selecteren om ze hardop te laten voorlezen

OVM

Overige Vasculaire (bloedvat) Malformaties
bloodvessels

In ons lichaam stroomt het bloed door vele duizenden kilometers bloedvaten.

Sommige bloedvaten zijn heel groot en dik, zoals de aderen en de slagaderen. Sommige bloedvaten zijn heel dun, zoals de haarvaten.

Binnen de dermatologie kent men honderden ziekten van de huid. Vasculaire afwijkingen binnen de dermatologie zijn afwijkingen die zichtbaar zijn (soms zie je alleen een zwelling) door verandering van (bloed)vaten. Er bestaan verschillende vormen vasculaire afwijkingen.

De vasculaire afwijkingen kunnen in twee groepen worden ingedeeld: de vasculaire malformaties en de vasculaire tumoren. Zie de tabel hieronder met voorbeelden hiervan.

Vasculaire malformaties Vasculaire tumoren
Capillaire malformatie (bijv. Nevus flammeus) Hemangioom (infantiel Hemangioom = IH)
Telangiëctasieën (bijv. ‘ spider Nevus ‘) Congenitaal Hemangioom (NICH/RICH)
Veneuze malformatie Granuloma telangiectaticum
AV malformatie Hemangio-endothelioom
Lymphatische malformatie Tufted angioma
Complex gemengde malformatie/syndroom

Er zijn meerdere indelingen. Sommige mensen delen de afwijkingen bijvoorbeeld in door te kijken naar de snelheid van het bloed door de vaten: “high-flow” en “low-flow”. Vroeger werden de meeste vasculaire aandoeningen aangeduid als ‘hemangioom’. Dit is echter onterecht, omdat verschillende vasculaire aandoeningen een ander ontstaansmechanisme, beloop of behandeling hebben. Tegenwoordig praten we, als we het dus over echte hemangiomen hebben, liever over infantiele hemangiomen (infantiel hemangioom, IH).

Vasculaire afwijkingen kunnen voor problemen zorgen maar hoeven dat niet altijd te doen. Het is goed om altijd langs de huisarts te gaan als er sprake is van een “geboortevlek” of vlek die later ontstaat (we hebben het hier niet over moedervlekken). We kunnen twee groepen onderscheiden, zoals gezegd een groep die niet voor problemen zorgt (niet-alarmerend) en een groep die wel voor problemen zorgt (alarmerend).

In het geval van vasculaire malformaties zal de huisarts bijna altijd doorverwijzen naar een specialist zoals (kinder)dermatoloog of kinderchirurg bij niet-alarmerende afwijkingen om de juiste diagnose te stellen. Bij alarmerende afwijkingen kan de arts doorverwijzen naar een speciaal multidisciplinair team van specialisten.

Bij hemangiomen is het verhaal iets anders, zeker gezien de ontwikkelingen die zich momenteel afspelen bij de behandeling hiervan. Patiënten met niet-alarmerende hemangiomen hoeven niet doorverwezen te worden omdat ze meestal niet behandeld hoeven te worden. De huisarts zal deze afwijkingen zelf onder controle houden. Mochten er cosmetische bezwaren zijn of twijfelt de huisarts dan kan de patiënt doorverwezen worden naar de (kinder)dermatoloog. Bij alarmerende hemangiomen kan de huisarts doorverwijzen naar een multidisciplinair team van specialisten.

Vasculaire afwijkingen: wanneer en naar wie doorverwijzen?

Aandoening Voorkeursadvies
VASCULAIRE MALFORMATIES ATIJD DOORVERWIJZEN NAAR HUISARTS/KINDERARTS VOOR HET STELLEN VAN DIAGNOSE.
Niet alarmerend Doorverwijzen naar (kinder) dermatoloog of (kinder)chirurg.
Alarmerend Doorverwijzen naar multidisciplinair team.
INFANTIELE HEMANGIOMEN DOORVERWIJZEN NAAR HUISARTS OF KINDERARTS AFHANKELIJK VAN DE ERNST EN BEHANDELINGSINDICATIE
Onschuldig, niet alarmerend Zelf begeleiden (expectatief beleid) door huisarts of geïnteresseerde kinderarts.
Cosmetische bezwaren en/of mogeljk alarmerend Doorverwijzen naar (kinder) dermatoloog (bijv. oppervlakkige IH in gezicht of ‘precursor lesie’).
Alarmerend Doorverwijzen naar multidisciplinair team.

Met dank aan Sherief R. Janmohamed MSc MD.

De foto’s op de andere pagina’s zijn beschikbaar gesteld door Prof. Dr. Arnold P. Oranje-met toestemming van ouders en eigenaar.