AV malformatie

Ontbrekende haarvaten
bloodvessels

Een AV of arterio-veneuze malformatie is een bloedvatafwijking waar de haarvaten juist ontbreken.

Dit komt voor bij 1 op de 250 tot 1000 mensen en de oorzaak is niet goed bekend. Normaal worden slagaders (arterie), die het bloed van het hart naar de rest van het lichaam toe brengen, steeds kleiner tot deze overgaan in haarvaten (capillairen). Het bloed stroomt hier langzaam doorheen, waardoor uitwisseling kan plaatsvinden van (voedings)stoffen: deze stoffen ‘diffunderen’ door de wand van de haarvaten heen naar het weefsel. Uiteindelijk worden de haarvaten weer groter en worden het aders (venen) die het bloed weer naar het hart toe brengen en zo de kringloop rond maken. Bij een AV malformatie gaan slagaders echter meteen over in aders. Dit kan overal in het lichaam gebeuren. Hierdoor kunnen er problemen ontstaan, maar dat hoeft niet. AV malformaties kunnen echter groeien en daardoor een grotere kans op mogelijke problemen geven.

Mogelijke problemen:

  1. Cosmetische problemen als het door de huid heen zichtbaar is.
  2. Het hart kan overbelast raken (door een zogenoemde ‘shunt’ van bloed van het arteriële systeem naar het veneuze systeem).
  3. Normaal gesproken stroomt bloed heel soepel door de bloedvaten. Bij afwijkingen van de vaten kan het bloed net iets anders gaan stromen of met een andere snelheid stromen; dit kan stollingsproblemen geven.
  4. Er is een kans dat een AV malformatie springt en gaat bloeden, dit kan soms levensbedreigend zijn.

Vaak wordt een scan gemaakt met contrastvloeistof in de bloedvaten (CT-angiografie) waarmee de bloedvaten en de AV malformatie zichtbaar worden. Omdat de kans bestaat op stollingsstoornissen zal vaak ook bloedonderzoek gedaan worden om dit na te gaan.

Per persoon zal dus moeten worden gekeken of behandeling echt nodig is en zo ja, op welke manier. De behandelingen geven namelijk ook weer een kans op bloedingen. Een AV malformatie kan op verschillende manieren worden behandeld. Endovasculaire behandeling, dat betekent vanuit het bloedvat zelf (net zoals met een catheter die in de lies wordt ingebracht en wordt opvoerd tot in het hart om daar de kransslagaders te verwijden bij een hartaanval) is een goede optie. Daarnaast zijn nog chirurgische therapie of bestraling als behandeling mogelijk.

Volg ons op

Nieuwsbrief