FAQ Wijnvlek
Wijnvlek specifiek
Het komt zeer zelden voor dat een wijnvlek spontaan verdwijnt zonder behandeling. Het zijn hardnekkige letsels.
Huidskleur doet er niet toe wat betreft de pathologie van de wijnvlek. Het zal er echter wel anders uitzien op basis van de huidskleur. Een PWS/PWB zal meer opvallen bij een persoon met een lichtere huidskleur dan bij een persoon met een donkere huidskleur.
Het licht van de laser gaat de huid in en wordt geabsorbeerd door het bloed in de abnormale vaatjes. Tijdens dit proces wordt warmte opgewekt, die de abnormale bloedvaten doet samenklonteren.
1 op 300 baby’s wordt geboren met een wijnvlek.
Nee. Een wijnvlek is de tweede meest voorkomende vasculaire geboortevlek, na het Infantiel Hemangioom.
Een wijnvlek is geen cosmetische aandoening. Het hele aangetaste gebied is abnormaal; zowel het zichtbare gedeelte van de wijnvlek als het gebied onder de vlek.
Ja, er is een verband.
Ja. Een wijnvlek die behandeld is in de kindertijd kan grotendeels verdwijnen. De vlek moet dan wel regelmatig behandeld worden. Echter de behandeling is nog steeds zeer effectief op elke leeftijd en een vergelijkbare verdwijning kan op elke leeftijd optreden.
De laser kan alleen het overtollige bloed vernietigen in de bloedvaten die hij kan bereiken. Momenteel is er geen laser die alle haarvaten kan bereiken.
Bovendien hebben sommige bloedvaten een zeer snelle bloedstroom die de laser niet kan bereiken. De huidige lasers dringen slechts 1-2 mm door. Haarvaten (waaruit een wijnvlek bestaat) variëren in diepte en grootte. Je kunt je niet richten op iets dat je niet kunt bereiken in diepte, of vangen in snelheid. In sommige gevallen kan toch volledige klinische verdwijning optreden.
Een wijnvlek kan donkerder of lichter lijken op basis van de temperatuur.
De behandeling van wijnvlekken met een laser zal de aandoening niet verwijderen. Er is echter een 100% vermindering/verdwijning te bereiken zodat de vlek niet meer zichtbaar is met het blote oog.
Ongeveer 67% komt voor op het hoofd en in het nekgebied.
Ja. Het komt evenveel voor bij mannen als bij vrouwen.
Ja. De aanwezigheid van een wijnvlek kan soms een klinische indicator zijn van een ander onderliggend syndroom, zoals het Sturge-Weber syndroom, CMTC of Klippel-Trenaunay.
Er zijn voorkeursplekken. Zie plaatje.
Lasertherapie is de gouden standaard voor de behandeling van wijnvlekken. Naast het verminderen van misvormde bloedvaten, behoudt het ook de integriteit van de huid door weefselverdikking of verkleving te voorkomen.
Een wijnvlek bestaat uit misvormde capillaire bloedvaten, daarom is de medische term ‘capillaire vasculaire malformatie’. Het doel van het behandelen van een wijnvlek is om het teveel aan bloed in de misvormde bloedvaten te verminderen. Behandelen’ betekent niet ‘verwijderen’.
Een wijnvlek wordt ook wel naevus flammeus of een capillaire malformatie genoemd.
De meeste onbehandelde wijnvlekken zullen na verloop van tijd dikker worden en er zullen bultjes in ontstaan. Laserbehandeling richt zich op het voorkomen van verdikking, spontane bloedingen en het ontstaan van bultjes.
Laserbehandeling (therapie) is de huidige standaard voor de behandeling van een wijnvlek. Er zijn andere ‘licht- of energiebronnen’ die ook nuttig kunnen zijn bij de behandeling van deze laesies.
Ja, alle wijnvlekken zijn bij de geboorte aanwezig, maar de kleur kan variëren naargelang de huidskleur van de baby.
Ja. Naar verluidt zal ongeveer 75% van alle wijnvlekken na verloop van een zekere tijd donkerder en dikker worden.