Webinar 16 januari 2021 – Vasculaire malformaties en overgroei

 In Webinar

Vasculaire malformaties en overgroei

Dr. Christianne van Nieuwenhoven
screenshot-webinar-20210116

Ons eerste webinar hebben wij georganiseerd op 16 januari 2021 met als onderwerp ‘vasculaire malformaties en overgroei’ door Dr. Christianne van Nieuwenhoven. 

Behandeling van vasculaire malformaties en overgroei

Christianne van Nieuwenhoven is plastisch chirurg in het Erasmus Medisch Centrum in Rotterdam. Ze is met name gespecialiseerd in handchirurgie bij kinderen. Op die manier heeft ze te maken met vasculaire malformaties. In het webinar vertelt ze over vasculaire malformaties in de bovenste ledenmaten en een aantal syndromen die ermee geassocieerd zijn. Ze gaat in op de behandeling (vaak chirurgische ingrepen) en de resultaten.

Van Nieuwenhoven overlegt regelmatig met het WEVAR team (Werkgroep Vasculaire Afwijkingen) van het Erasmus Medisch Centrum (Rotterdam). Dit multidisciplinaire team van artsen met verschillende specialisaties, bespreekt verschillende patiënten met lastig behandelbare vaatafwijkingen. Ook aan bod komen de onderzoeken die samen met de interventieradioloog zijn gedaan. Het team bespreekt hoe de patiënten het beste behandeld kunnen worden.

Vasculaire malformaties

Volgens de ISSVA-classificatie zijn vasculaire aandoeningen in te delen in vasculaire malformaties en vasculaire tumoren. Van Nieuwenhoven gaat in op de vasculaire malformaties aangezien vasculaire tumoren slechts heel zelden voorkomen in de bovenste ledenmaten (van top van de hand tot en met schouder). De verschillende malformaties zijn: capillaire, lymfatische, veneuze, en arterioveneuze malformaties en CLOVES en macrodactyly. Mogelijke behandelingen zijn: op maat gemaakte compressiekleding, chirurgische verwijdering, sclerotherapie en embolisatie, en amputatie. Verschillende cases met foto’s komen aan de orde.

Naamgeving gerelateerd aan veroorzakend gen

Van Nieuwenhoven merkt op dat de naamgeving van verschillende aandoeningen tegenwoordig meer gerelateerd zijn aan het gen dat de aandoening veroorzaakt. Zo heb je bijvoorbeeld de groep PROS (PIK3CA-related overgrowth spectrum) of wel de aandoeningen die een mutatie in het PIK3CA-gen hebben waardoor ondermeer overgroei ontstaat. Onder de PROS-aandoeningen vallen CLOVES en macrodactyly. Klippel-Trenaunay en Parkes-Weber vallen tegenwoordig onder CLOVES.

Geen genezing

“Vasculaire malformaties blijven lastige aandoeningen,” benadrukt Van Nieuwenhoven. “Elk individueel geval is anders. Als behandelend arts moet je goed kijken welke anatomische structuren betrokken zijn in de malformatie. Soms is het erg lastig om een vasculaire malformatie chirurgisch te verwijderen omdat je dan eromheen liggend weefsel (bijvoorbeeld spieren) kan meenemen. De functionaliteit van een ledemaat kan daardoor achteruit gaan. Aan de andere kant kan een malformatie soms zoveel pijn opleveren dat het weghalen opweegt tegen een mindere functionaliteit. Amputatie van ledematen behoort ook tot de mogelijkheden omdat dit soms een prettiger leven oplevert. Vijftien jaren geleden bestond behandeling vooral uit chirurgie maar door de opkomst van interventie radiologie (sclerotherapie/embolisatie) behoort dit ook tot de mogelijkheden met goede resultaten. “Malformaties heb je je hele leven,” zegt Van Nieuwenhoven. “Er is geen genezing mogelijk. Psychologische ondersteuning is dus vaak aan te raden.”

Video (alleen voor leden)

Wilt u de video bekijken? Word lid en krijg toegang tot alle info op onze website.

Deze content is alleen beschikbaar voor leden.
This content is only available for members.

Recommended Posts

Volg ons op

Nieuwsbrief