Je kunt tekst op je scherm selecteren om ze hardop te laten voorlezen

FAQ Psychologie

Psychologie specifiek
FAQ
Wanneer praten met kind

Wanneer kan ik het beste met het kind praten over haar/zijn CMTC? Moet ik als ouder het initiatief nemen of kan ik het beste wachten tot het kind zelf komt met vragen hierover?

Begin nooit zelf. Laat het kind komen anders lijkt het of het kind de problemen van de ouders met zijn/haar ziektebeeld moet oplossen. Bovendien kan het kind met vragen komen waar de ouders nooit over gedacht hebben omdat het kind andere prioriteiten stelt.

Kind heeft geen probleem, ik als ouder wel

Het kind met CMTC lijkt geen problemen te hebben maar ik als ouder wel. Ik vind als ouder dat de CMTC vlekken lelijk op haar/zijn lichaam. Hoe kan ik hier het beste mee omgaan?

De ouders kunnen het beste als ‘WIJ’ hiermee omgaan, m.a.w. beide ouders moeten met elkaar afspraken maken hoe hiermee om te gaan. Vraag eventueel hulp bij een oudere kinderpsycholoog die zelf ook kinderen heeft.

Extra aandacht grootouders

De grootouders geven het kind met CMTC extra cadeaus en aandacht ten opzichte van de andere kinderen. Hoe hiermee om te gaan?

Ga de confrontatie aan met grootouders en leg uit dat zij het kind versterken in zijn patiënt rol en dus in zijn aparte (‘zielige’) positie in vergelijking met andere kinderen. Het kind bouwt zo geen zelfvertrouwen op en de andere kinderen ‘leren’ dat ze zielig moeten zijn om aandacht te krijgen.

Mijn kind is bang voor een injectie

Mijn kind is bang voor een injectie.

Deze angst kan voorkomen uit de pijn veroorzaakt door de injectie vooral de fase wanneer door de huid wordt geprikt. Een mogelijke oplossing is de huid te verdoven. Hiervoor kan de crème ‘Emla’ worden gebruikt. Deze crème wordt ook wel ‘toverzalf’ genoemd. Deze term kun je ook gebruiken als je aan jouw kind uitlegt dat het weinig/niets zal voelen.