Huidtherapie

Overleg eerst met eerst een dermatoloog of vaatspecialist
skin

Een huidtherapeut behandelt de zieke en/of beschadigde huid.
Hiervoor heeft hij/zij de 4-jarige HBO-opleiding Huidtherapie gevolgd aan de Hogeschool Utrecht of Haagse Hogeschool. De titel huidtherapeut is een beschermde titel, vastgelegd in wet Beroepen in de Individuele Gezondheidszorg(wet BIG, artikel 34).

De Nederlandse Vereniging van Huidtherapeuten (NVH) is een beroepsvereniging welke de belangen behartigt van de huidtherapeuten in Nederland. De NVH ontwikkelt kwaliteitsbeleid, organiseert na- en bijscholingsprojecten voor haar leden en is aangesloten bij de Klachtencommissie Paramedici Eerstelijn (KCP).
Bovendien is de NVH vertegenwoordigd in de Stichting Kwaliteitsregister Paramedici. Een huidtherapeut heeft de mogelijkheid opgenomen te worden in het Kwaliteitsregister Paramedici. Hierin wordt eenmalig geregistreerd of een paramedicus voldoet aan de opleidingseisen van de wet BIG. Vervolgens wordt elke vijf jaar een registratie gemaakt of een paramedicus beschikt over actuele kennis en ervaring.

Huidtherapeuten beschikken over verschillende technieken en vaardigheden voor onder meer:

  1. Ontharing.
  2. Acnetherapie.
  3. Camouflagetherapie.
  4. Oedeemtherapie.
  5. Littekentherapie.
  6. Laser/lichttherapie.
  7. Wondzorg.

Tijdens en na de behandelingen geven huidtherapeuten adviezen aan de patiënten mee. Deze zijn bedoeld ter ondersteuning van de therapie of ter voorkoming van de klacht/aandoening.

Tevens werkt de huidtherapeut nauw samen met (huis)artsen, specialisten en andere disciplines.

Bij CMTC patiënten kunnen er mogelijke complicaties optreden tijdens het verloop van de aandoening. Mogelijke optredende associaties kunnen zijn een of meerdere naevus flammeus (wijnvlekken), atrofie (verdunning) of hypertrofie (verdikking) en verlittekening van de huid of aangedane ledemaat.

Wanneer er sprake is van (lymf)oedeem kan er oedeemtherapie toegepast worden d.m.v. zwachtelen (bandageren), manuele lymfedrainage (zacht pompende manuele massage om het lymfoedeem te verplaatsen), lymftaping (tape ontwikkelt als aanvulling op de oedeemtherapie om vocht in de juiste richting te stimuleren en af te voeren) en pneumatische compressietherapie (d.m.v. een opblaasbaar manchet geschikt voor de benen en/of armen welke vervolgens wordt opgepompt en leeg gelaten, hierdoor wordt het lymfoedeem verplaatst).

Bij een of meerdere naevus flammeus bij CMTC patiënten kan er camouflagetherapie toegepast worden.
Bij camouflagetherapie wordt er met speciale camouflagemiddelen de afwijkende huidskleur minder zichtbaar gemaakt. De huidtherapeut leert het de patiënt aan om zelf de camouflage aan te brengen.

Een andere mogelijkheid bij vaatproblematiek is het behandelen van vaataandoeningen met een vaatlaser. Met behulp van laserstralen kunnen deze haarvaatjes door de huid heen, zonder de huid te beschadigen verwijderd worden. Het laserlicht dringt door de huid en zoekt het oxyhemoglobline van het bloedvat op waardoor deze wordt geabsorbeerd en uiteindelijk wordt vernietigd.

Let op: wij raden aan altijd eerst een dermatoloog of vaatspecialist te raadplegen die bekend is met CMTC voordat een huidtherapeut een eventuele behandeling start!

Dit artikel is alleen in het Nederlands beschikbaar.

Volg ons op

Nieuwsbrief