Ooievaarsbeet

Kinderen worden niet geboren maar door de ooievaar ‘bezorgd’
Stork bite

De ooievaarsbeet is afgeleid van het sprookje dat kinderen door de ooievaar worden ‘bezorgd’.

Ooievaarsbeet

De ooievaarsbeet (naevus van unna of naevus simplex, eigenlijk een soort wijnvlek) is een geboortevlek die zich bevindt in de nek. Het komt vaak voor bij pasgeborenen (30%). Het is een goedaardige rode plek die in principe niet weg gaat, maar meestal (cosmetisch) niet storend is omdat er haar op die plek groeit. Het verhaal dat altijd wordt verteld is dat de ooievaar je bij je nek vastpakt als baby bij het vliegen naar je bestemming (het verhaal in Nederland is dat de ooievaar de babies bezorgt), vandaar de naam ‘ooievaarsbeet’.

Angel’s kiss

De ooievaarsbeet kan ook (vaak in mindere mate) midden op het voorhoofd zitten. Het is dezelfde afwijking, maar op deze plek wordt hij een “Angel’s kiss” genoemd. De plek is namelijk vluchtig, net als de kus van een engel, met andere woorden: deze plek wordt wel minder naarmate het kind ouder wordt. Op oudere leeftijd kan de plek weer iets zichtbaar worden bij emoties.

De conclussie van de Ooievaarsbeet

Een ooievaarsbeet is niet schadelijk voor jouw kind. Hoewel deze plekjes wel voor een korte tijd kunnen jeuken. Ongeveer 1 op 3 baby’s worden geboren met een ooievaarsbeet. Waardoor deze ‘wijnvlek’ in de samenleving geaccepteerd wordt en vrij gewoon zijn. Zoek je meer informatie, persoonlijke verhalen of wil je contact met ouders van patienten? Neem contact op!

Volg ons op

Nieuwsbrief