Je kunt tekst op je scherm selecteren om ze hardop te laten voorlezen

Meerwaarde Patiënten Organisaties voor medici

Dit is nog niet bij veel medici bekend
pos-web
PEDRA (Pediatric Dermatology Research Alliance) conference 2023 Atlanta USA

Wij als een van de vele Patiënten Organisaties bezoeken allerlei conferenties met als belangrijkste doel de stem van de patiënt te laten horen en onze bijdrage te leveren aan het verbeteren van de kwaliteit van het leven van de patiënt en zijn/haar familie. Want waar gaat het nu eigenlijk om? De patiënt!

En waar is een arts mee bezig? Ook de patiënt!

Het is dus cruciaal dat artsen en Patiënten Organisaties samenwerken aan het verbeteren van de kwaliteit van het leven van de patiënt waar wij als Patiënten Organisatie ook nog de familie er direct bij betrekken.

Bij conferenties zoals PEDRA en ISSVA is de positie van Patiënten Organisaties zeer duidelijk! Hier zijn wij direct bij de conferentie betrokken, onze stands hebben een zeer goede en zichtbare locatie en worden wij serieus genomen. Ook naast de conferenties zijn werken wij samen met deze organisaties.

Dit is helaas nog niet overal het geval. Het blijkt regelmatig dat artsen het nut van Patiënten Organisaties (nog) niet zien het begrip ‘samen beslissen’ nog niet bij hun is doorgedrongen.
Daarom nemen wij onze verantwoordelijkheid en beschrijven wat de toegevoegde waarde is van Patiënten Organisaties voor artsen.

Wat is de meerwaarde van een Patiënten Organisaties voor artsen?

Patiëntenorganisaties bieden meerdere belangrijke voordelen aan zorgprofessionals door waardevolle inzichten, middelen en samenwerkingsmogelijkheden die de patiëntenzorg en professionele ontwikkeling verbeteren. Hier zijn de belangrijkste toegevoegde waarden:

  1. Inzichten vanuit het perspectief van de patiënt
    Dieper begrip van patiëntervaringen: Patiëntenorganisaties kunnen directe feedback geven over hoe patiënten ziektes, behandelingen en het zorgsysteem ervaren, waardoor zorgverleners een completer beeld krijgen van de behoeften en verwachtingen van patiënten.
    Identificatie van onvervulde behoeften: Zorgprofessionals krijgen beter inzicht in de hiaten in zorg, ondersteuning of educatie die patiënten nodig hebben maar niet krijgen, zodat ze interventies effectiever kunnen aanpassen.
  2. Educatieve middelen en bewustwording
    Toegang tot patiëntgerichte educatieve materialen: Organisaties produceren vaak makkelijk te begrijpen materialen over aandoeningen, behandelingen en leven met chronische ziekten die een aanvulling kunnen zijn op de informatie die zorgverleners aan patiënten geven.
    Training voor zorgverleners: Sommige patiëntenorganisaties bieden educatieve programma’s, workshops of conferenties die specifiek zijn ontworpen om professionals op de hoogte te brengen van de laatste ontwikkelingen in het managen van een aandoening vanuit patiëntenperspectief.
  3. Verbeterde patiëntbetrokkenheid en therapietrouw
    Effectievere communicatie met patiënten: Inzichten van patiëntenorganisaties kunnen zorgverleners helpen om effectiever met patiënten te communiceren, wat zorgt voor meer vertrouwen en samenwerking in de zorg, wat essentieel is voor therapietrouw.
    Ondersteunende netwerken: Deze organisaties bieden vaak lotgenotenondersteuning, wat patiënten kan motiveren om zich aan behandelingen te houden en vervolgafspraken na te komen, wat de algehele gezondheidsresultaten verbetert.
  4. Onderzoekssamenwerking
    Input voor klinisch onderzoek: Patiëntenorganisaties kunnen helpen bij onderzoek door patiëntregisters aan te bieden, te helpen bij de werving voor klinische studies en ervoor te zorgen dat het onderzoek zich richt op relevante zorgen en kwaliteitsaspecten van het leven.
    Bevordering van patiëntbetrokkenheid in onderzoek: Door samen te werken met deze organisaties kunnen zorgverleners patiënten betrekken als mede-onderzoekers of adviseurs, zodat studies patiëntgericht zijn.
  5. Belangenbehartiging en beleidsbeïnvloeding
    Invloed op het zorgbeleid: Patiëntenorganisaties pleiten vaak voor beleid dat de toegang tot zorg, behandelingen en diensten verbetert. Zorgprofessionals kunnen samenwerken met deze organisaties om te pleiten voor hervormingen in de zorg of wijzigingen in klinische richtlijnen die ten goede komen aan patiënten.
    Toegang tot subsidies en financiering: Via patiëntenorganisaties kunnen zorgverleners soms financiering verkrijgen voor onderzoek of initiatieven in de zorg die aansluiten bij de doelen van de organisatie.
  6. Versterking van professionele geloofwaardigheid en ethische praktijk
    Aansluiting bij patiëntgerichte zorgmodellen: Samenwerken met patiëntenorganisaties benadrukt de toewijding van de professional aan patiëntgerichte zorg, wat steeds meer de norm wordt in zorgsystemen wereldwijd.
    Ethische samenwerkingen: Deze partnerschappen leggen de nadruk op transparantie, eerlijkheid en een gebalanceerde benadering van patiëntenzorg, wat het vertrouwen tussen patiënten en de medische gemeenschap kan versterken.
  7. Holistische patiëntenzorg
    Aandacht voor psychosociale aspecten: Zorgprofessionals kunnen rekenen op patiëntenorganisaties voor ondersteuning bij psychosociale uitdagingen van ziekte, zoals mentale gezondheidsproblemen, ‘coping’strategieën of financiële hulp, wat een meer holistische benadering van zorg garandeert.
    Langdurige ondersteuning van patiënten: Patiëntenorganisaties bieden langdurige ondersteuning buiten de klinische bezoeken om, wat patiënten helpt bij het beheren van chronische aandoeningen op de lange termijn en een aanvulling is op het werk van zorgverleners.

Samengevat bieden patiëntenorganisaties zorgprofessionals patiëntgerichte inzichten, middelen en samenwerkingsmogelijkheden, wat hun vermogen vergroot om gepersonaliseerde, empathische en effectieve zorg te leveren.