Telehealth en medische diagnoses

De inzet van technologie
remote diagnosis

Het uitvoeren van een juiste(!) medische diagnose is een structureel probleem (medische diagnose feiten)

Wij hebben honderden mensen wereldwijd sinds 1997 geholpen met het krijgen van een medische diagnose vooral tijdens onze conferenties maar ook op individuele afspraak in de Academische ziekenhuizen in Rotterdam en Maastricht.

Sinds de wereldwijde COVID-19/Corona virus uitbraak in 2020 is het fysiek bezoeken van artsen een stuk moeilijker geworden net zoals het reizen. Gelukkig kan de moderne technologie zowel patiënten als artsen helpen en wel in meerdere opzichten.

Telehealth

Telehealth is gezondheidszorg op afstand. De patiënt hoeft niet naar de dokter te reizen of andersom. Dit bespaart aan zowel de patiëntzijde als dokterzijde de nodige rompslomp.

De patiënt hoeft niet te reizen, niet in een (volle) wachtkamer te wachten, heeft geen reis- en parkeerkosten, bespaart veel tijd en energie, verlaagt stress, etc.

Het onderzoeksbedrijf McKinsey heeft een studie uitgevoerd in dit kader: studie
Eén van de uitkomsten is dat meer dan 50% van de zorgverleners telehealth nu ziet als favoriet.

In een ziekenhuis in Washington DC (USA) is dankzij de toepassing van telehealth de gemiddelde wachttijd voor een klinisch genetisch consult teruggebracht van 3-4 maanden naar 6-8 dagen.

Telehealth proef

De Global Commission to end the diagnostic odyssey for children with a rare disease steunt het telehealth initiatief.

Men maakt gebruik van allerlei gereedschappen zoals gezichtsherkenning, video afspraken en een triage systeem (toekennen van urgentie) voor genetische beoordelingen en advisering aan patiënten op afstand en hun artsen.

CMTC-OVM organisatie toepassing

Wij hebben leden vanuit de gehele wereld en helaas is niet iedereen in staat naar Nederland te komen of is de juiste lokale expertise aanwezig.
Het toepassen van telehealth kan ook onze patiënten/families enorm helpen!

Hierbij zijn de volgende zaken belangrijk:

  1. Privacy 1. Het gesprek tussen de patiënt/familie is privé en beveiligd.
  2. Privacy 2. Het uitwisselen en opslaan van medische gegevens is beveiligd.
  3. Hulpvraag. De hulpvraag van de patiënt/familie/arts moet duidelijk zijn.
  4. Terugkoppeling. De diagnose (of persoonlijk medisch advies) wordt teruggekoppeld aan de behandelend arts van de patiënt (en/of huisarts).

Volg ons op

Nieuwsbrief