Je kunt tekst op je scherm selecteren om ze hardop te laten voorlezen

Kwaliteitscongres NL 2016

 In Externe conferenties overig

Kwaliteitscongres NL 2016

Verslag kwaliteitscongres NL 2016
Kwaliteit

Als vertegenwoordiger van een patiëntenvereniging is het fijn om je af en toe te kunnen bijscholen om het reilen en zeilen van de vereniging beter te kunnen laten verlopen.

PGO Support* ondersteunt de medewerkers van deze organisaties door bijvoorbeeld regelmatig congressen en cursussen te organiseren.

Op 12 april 2016 organiseerde PGO Support het Congres ‘Ervaringskennis toepassen’ in het sfeervolle decor van de Rijtuigenloods in Amersfoort. Er waren 240 vertegenwoordigers van patiënten- en cliëntenorganisaties, zorgverleners en ruim 35 sprekers. Als vertegenwoordigers van CMTC-OVM waren Lex van der Heijden en Lilian Vermeer aanwezig. Tussen de lezingen was er uitgebreid de gelegenheid om met vertegenwoordigers van andere patiëntenorganisaties te praten. Dat leverde de nodige nieuwe kennis en contacten op. Bij dit congres ging het vooral om de vraag hoe we al die kwaliteitsstandaarden, richtlijnen en andere producten in de praktijk kunnen brengen? Hoe komen we van teksten naar gedrag? Dat kan door samen te werken en vooral door te leren van goede voorbeelden.

Van voorlichting naar slim inspelen op gedrag

Reint Jan Renes, lector crossmediale communicatie in het publieke domein aan de Hogeschool Utrecht hield een flitsende presentatie over communicatie en gedrag. ‘Als we gedrag willen veranderen, grijpen we meestal naar informatie en communicatie (voorlichting). Maar vaak werkt dit nauwelijks,’ aldus Renes. Dit komt doordat voorlichting uitgaat van wenselijk gedrag. Maar gedrag is complex en veelal onbewust. Kijk daarom naar het werkelijke gedrag, dat vooral onbewust gebeurt, en speel daar slim op in.

Workhops

Hierna was er keus uit maar liefst 23 workshops, uiteenlopend van ‘Storytelling’, tot ‘Het college van ervaringsdeskundigen’. Hieronder een korte samenvatting van twee workshops.

Storytelling

Als je een ingewikkeld lang verhaal compleet wilt vertellen wordt het al snel langdradig en saai. Het is beter om enkele aansprekende punten uit je verhaal te nemen en deze punten met behulp van vooral voorbeelden te vertellen, aldus workshopleiders Leontine Hoogewegen en Lisette Jespers. Dat blijft vaak beter hangen bij de toehoorders en maakt het minder saai.

College van ervaringsdeskundigen hart- en vaatziekten

In het College van Ervaringsdeskundigen zitten mensen die persoonlijke ervaring hebben met hart- en vaatziekten. Hun persoonlijke ervaringen helpen om het belang van onderzoek te onderstrepen, of om bijvoorbeeld protocollen van lopend klinisch onderzoek aan te passen. In deze workshop vroeg de arts-onderzoeker hulp aan het college bij de opzet van zijn onderzoek. In toenemende mate wordt dit tegenwoordig aan patiënten gevraagd zodat de opzet van het onderzoek patiëntvriendelijker is en er meer patiënten bereid zijn mee te werken.

* een onafhankelijke netwerkorganisatie voor patiënten- en gehandicaptenorganisaties.

Dit artikel is alleen in het Nederlands beschikbaar.

Quality conference PGOSupport 2016
20160412_16202720160412_14472420160412_110524

Quality conference PGOSupport 2016

Recent Posts
ConferenceDanish ambassy